onsdag 20 maj 2009

Blir lite trött...

...av att hela tiden höra att dansk/ svensk gårdshund är en terrier. Folk får tycka precis vad de vill, men att tycka att en dsg är en terrier är lite galet. Jag som själv har både en terrier och en dsg ser en väldigt tydlig skillnad i deras sätt att vara. Självklart kan det skilja på individer men min generella uppfattning är faktiskt att dsg saknar det uppenbara terriertempramentet. Men jag kan ha fel...

Får också höra, mest av min sambos jaktkamrater, att dsg är en jakthund. Visst säger jag... Jag vet att denna ras kan ha mycket jakt i sig, men är i mina ögon ingen jakthund längre. Självklart förstår jag att det finns vissa linjer där jaktlusten är mer välbehehållen än hos andra. Men dessa individer tillhör undantagen. Jag tycker det är jättebra att mycket av jaktlusten har försvunnit genom aveln, så att vår älskade ras kan bli sällsakapshundar som kräver annan typ av aktivering istället.

Vill man ha sig en ordentlig jakthund rekommenderar jag istället tysk jaktterrier, foxterrier eller varför inte en tax? Samtliga i små lätthanterliga format men med BETYDLIGT större jaktlust.

Slutligen vill jag bara säga till J, du får gärna låna Russin till grytjakt eftersom din terrier är överväxt och inte längre får plats i gryten. God jaktlycka!

// Charlotte

2 kommentarer:

Y-flocken sa...

*skrattar lite* Du får nog tyvärr vänja dig vid terrierfrågorna - folk vet vad en jack russel är men inte en DSG! ÄN, ska väl dock tilläggas, för fler och fler gissar faktiskt rätt. Men det är kanske inte så lätt för den oinvigde - båda raserna ÄR ju onekligen "små och prickiga". =P

Men det slutar nog med likheter vid det yttre; trots att JRT och DSG har en gemensam släkting lååångt tillbaka (en vit, mindre terrier som användes till jakt) så har DSG oxå andra raser inblandade, och så har de ju, som du säger, inte avlats för jakt utan för att vara bortskämda gårdshundar som nöjer sig med att hålla råttfritt runt knutarna (och, ja, det ska väl erkännas, sticka efter ett eller annat rådjur som söndagsnöje)... *s*

Kram till dig och Russin, och håll tummar och tassar för mamma Humla som tävlar i lydnad imorgon! =)

Många kramar/Yohanna

Ewa sa...

Tack för grattiset!
Ja, att Russin & Leia är syskonlika tvivlar jag inte en sekund på - det ska bli sååå kul att ses snart!
Ang jaktlust så anser jag att man får skilja på hur jaktbeteendet uttrycker sig - många av våra hundar jagar nog till vardags oftast på synintryck (en hare som dyker upp i synfältet t.ex.) och ger upp efter ett par minuter när de inte lyckas fånga "bytet". Som du vet så har mamma Humla definitivt stark jaktinstinkt i sig (som visar sig främst i vittring och ovan nämnda synintryck), medan pappa Snobben inte har någon alls - ska bli intressant att se hur deras avkommor (bl.a. Russin) blir framöver. :-)
Hörde en liten fågel kvittra att ni kanske kommer att starta upp en aktivitetsgrupp i ditt område - vilket bra initiativ! :-)
Kram!